czwartek, 7 listopada 2013

Papryka roczna - owoc pierwotnych Amerykanów

inne nazwy: papryka owocowa, pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański, pieprzowiec roczny, pieprzowiec ostry 

  • Królestwo: Rośliny 
  • Podkrólestwo: Rośliny naczyniowe 
  • Klasa: Okrytonasienne
  • Rząd: Psiankowce
  • Rodzina: Psiankowate
  • Gatunek: Papryka roczna(Capsicum annuum)

Występowanie

Pierwotnie papryka roczna zasiedlała tropikalne tereny północnej Ameryki Południowej i południowej Ameryki Północnej. Obecnie uprawiana powszechnie w wielu częściach świata, choć w większości jedynie w szklarniach.

Ogólny opis  

Roślina dorasta zwykle do 20-50 cm długości. Łodyga jest zwykle zielona, rozszczepiająca się na kilkanaście kłączy. Liście są zielone, lancetowate i zwykle ostro zakończone.

Rozmnażanie

Biały, lub żółty kwiat wyrasta zwykle pojedyncze z kątów liści tworząc małą kulistą koronę. Owoc to jagoda, mało soczysta z grubą okrywą mający przeciętnie 5-12 cm długości. Owoc dzikiej papryki ma kolor czerwony, lecz w uprawie wyselekcjonowano wiele odmian barwnych.

Zagrożenia

Gatunek nie jest zagrożony i nie podlega klasyfikacji w stopniach zagrożenia.

Długość życia

Mimo swojej nazwy, papryka roczna jest byliną. Jedynie w uprawie w klimacie umiarkowanym papryka posiada jeden okres wegetacyjny, po czym usycha.

Znaczenie dla człowieka 

Papryka jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Gatunek jest uprawiany od tysięcy lat, jedzony na surowo i po przygotowaniu, jako przyprawa oraz czasami w celach leczniczych i ozdobnych.

Ciekawostki 

  • Pierwsi Indianie uprawiali paprykę już 5200 tysięcy lat p.n.e.. Kiedy Kolumb przywiózł roślinę do Europy nie wiedziano o jej walorach smakowych i kulinarnych, to też były uprawiana jedynie jako roślina ozdobna i uważana za trującą.
  • Jedzenie papryki wspomaga trawienie, posiada duże zasoby witaminy A i C, cukrów, kapsaicyny oraz używana przy chorobach dotyczących układu nerwowego.
  • Wiele ostrych odmian min. tabasco, cayenne i chili używane są jako popularna przyprawa.
  • W Polsce najczęściej spotyka się odmiany papryki zielonej, czerwonej i żółtej, choć występują także papryki o owocach białych i filetowych.
  • Papryka jest także popularną rośliną doniczkową, zwłaszcza te o małych, i różnokolorowych owocach.
  • Węgierskiemu biochemikowi Albertowi Szent-Györgyi właśnie z papryki rocznej udało się po raz pierwszy wyizolować witaminę C.
  • Rodzaj Capsicum(papryki) liczy 25-27 gatunków roślin z czego pięć jest udomowionych(C. annuum , C. baccatum , C. chinense , C. frutescens i C. pubescens). Innymi przedstawicielami tego rodzaju są min. Capsicum galapagoense, Capsicum stramoniifolium i nieco mniej popularna papryka jagodowa(Capsicum baccatum). 

Bibliografia:

-https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_roczna
-https://en.wikipedia.org/wiki/Capsicum_annuum
-http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/capsicum-annuum-chilli-pepper
-http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/warzywa/papryka-roczna,17_1309/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz